asansör kuyusu yalıtımı

Asansör Kuyusu Yalıtımı

Yapıların toprak altında kalan kısmında olan asansörlerde, asansör kuyusu yalıtımı yapılmadığında ciddi sorunlar doğurabilmektedir. Ayrıca her yıl M.M.O. tarafından yapılan denetimlerde yeşil etiket alınamamaktadır. Bu durum çoğu zaman asansör hizmetinin durdurulması ile sonuçlanmaktadır. Yeni ve eski yapılarda temel su yalıtımı ile birlikte yapılması gereken asansör kuyusunun izolasyonu, içeriden uygulanan negatif su izolasyonu ile yapılmaktadır.

Asansör Kuyusu Su Yalıtımı Neden Yapılmalı?

Su yalıtımı yapılmayan asansör kuyusunda, temel çevresinde ve toprakta oluşan su birikir. Bu birikme ile asansör kuyusunda bulunan binada taşıyıcı etkiye sahip donatılar korozyona uğrar. Aynı zamanda asansörün üzerinde çalıştığı ray ve halatlarda bu korozyondan olumsuz şekilde etkilenmektedir. Hem bina taşıyıcılarının hem de ray ve halatların güvenli şekilde kalmaları için asansör kuyusu su yalıtımı yapılması zorunludur.

Asansör Kuyusu Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Asansör kuyusu su yalıtımı yeni yapımına başlanan binalarda temel su izolasyonu ile birlikte yapılmalıdır. Yapının temeli drenaj, polyurea, bohçalama gibi metotlar ile yalıtımını yapılmalıdır. Ardından asansör kuyusunun içeriden poliüretan jel enjeksiyon ile birlikte negatif su izolasyonu uygulanmalıdır. Eski binalarda asansör kuyularının dışarıdan su yalıtımı yapılması mümkün değildir. Bu nedenle eski binalarda asansör kuyusu içinden izolasyon jel enjeksiyon, poliüretan enjeksiyon ve negatif su izolasyonu ile yapılması önerilmektedir.

Asansör kuyusu su yalıtımından önce uygulama yapılacak alanda biriken suyun bir pompa yardımı tahliyesi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca asansör kuyusu taban ve duvarlarında oluşmuş olan küflü ve rutubetli alan tamamen kazılmalıdır. Bu işlemlerden sonra yüzeyin temiz olması sağlanmaktadır. Daha sonra asansör kuyusu izolasyonu için negatif su yalıtım malzemesi ile kaplanmaktadır. Bazı durumlarda poliüretan enjeksiyon ile jel enjeksiyon gerekir.

asansör kuyusu yalıtımı

Asansör Kuyusu İzolasyonu Malzeme Seçimi

Asansör kuyusu su izolasyonu yapılmadan önce asansör kuyusunun duvarı ve zemini iyi gözlemlenmelidir. Suyun duvardan mı zeminden mi geldiği iyi saptanmalıdır. Genellikle asansör kuyularında su kaçakları perde beton ile zemin betonu arasında oluşan soğuk derzden oluşur. Böyle bir durumda öncelikle poliüretan enjeksiyon ile suyun basıncını düşürmek gereklidir. Su basıncı düşürüldükten sonra negatif su yalıtımı ile kesin çözüme ulaşmak gerekir. Ayrıca asansör kuyusu içerisindeki sızıntılar, beton kalıpların içerisinde kalan tijlerden sebep olur. Bu durumda da öncelikle epoksi enjeksiyon uygulanması sonrasında da negatif su yalıtımı yapılması gereklidir.

Asansör Kuyusuna Yalıtım Yaptırmak Yeterli mi?

Asansör kuyusuna yapılan su yalıtımından sonra rutubet, nem ve su birikmesi kesilmektedir. Ayrıca binanın perde duvarları ile zemin arasında çatlaklar oluşmuşsa, poliüretan enjeksiyon uygulaması da gereklidir. Bu nedenle asansör kuyusu su yalıtımı için konusunda uzman ekibimiz ile görüşerek ücretsiz keşif talep edebilirsiniz.

Asansör Kuyusu Su Yalıtım Fiyatları

Asansör kuyusu izolasyon fiyatları yapılan işleme ve uygulanan su yalıtım malzemesine göre belirlenmektedir. Uygulamanın temel betonu arasındaki çatlakların olması, zeminden çıkan suyun şiddeti gibi durumlarda asansör fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir. Sizlere en uygun fiyat ve çözümler sunan Syr İnşaat’ın uzman kadrosunu arayarak ücretsiz keşif talebinde bulunabilirsiniz.