çatı izolasyonu

Çatı İzolasyonu

Çatı izolasyonu binaların çatı kısımlarında ısı kaybı, su sızıntılarını ve rutubeti önlemek amacıyla yapılan yalıtım işleminin genel adıdır. Su yalıtımı ve ısı yalıtımı olarak ayrı ayrı düşünülmelidir. Kullanılan malzeme bazı durumlarda aynı olabildiği gibi, bir çok durumda birbirinden farklılık göstermektedir.

Çatı Isı İzolasyonu

Yapıların çatı kısımlarında ısı kaybının önlenmesi, aynı zamanda yaz aylarında sıcaktan korunma için yapılan çatı ısı yalıtımı gezilemeyen ve gezilebilir çatılarda farklılık göstermektedir. Çatı ısı yalıtım malzemeleri ısıya dayanıklıdır. Bu sayede bir yangın esnasında tutuşmazlar.

Çatı Isı Yalıtımı TaşYünü

Çatılarda ısı yalıtımında en çok kullanılan malzeme taşyünüdür. Taşyünü volkanik kayaların eritilmesiyle elde edilen bir elyaf türüdür. Yüksek ısılarda eritilen bu kayaların çeşitli kalıplara dökülerek şilte, boru, levhalar şeklinde üretilmesi ile ısı yalıtım malzemesi haline getirilir.

Taşyünü izolasyon malzemesi hemen hemen tüm çatı türlerinde ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir. Taşyünü ısı geçirgenliği olmamasına rağmen, hava geçirgenliğine sahip bir yalıtım malzemesidir. Bu nedenle çatı arasında neme sebep olmaz. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu içinde yangına karşı emniyetlidir. Suya ve yağmura maruz kaldığında bir su yalıtım malzemesine dönüşerek suya karşı itici kuvvet uygular. Doğal volkanik kayalardan oluştuğu için çevre dostu bir yalıtım malzemesidir

Poliüretan Çatı Yalıtımı

Poliuretan malzeme püskürtme yoluyla iç ya da dış kısımdan sprey şeklinde tüm çatı alt yüzeyine uygulanmaktadır. Püskürtme yoluyla uygulandığı için boşluk, delik ve çatlakları tamamen kapatır. Ayrıca ek birleşim yerleri olmadığından poliüretan çatı izolasyonu hem ısı hem de su yalıtımında en başarılı uygulamalardan bir tanesidir.

Ekspande Polistiren (EPS) Çatı İzolasyonu

Polistiren malzemenin su buharı ile temasında içindeki hammaddenin şişmesi sonucunda uygulanan yüzeye yapışması ile yalıtım malzemesi olarak işlev görür. Farklı şekil ve levhalar şeklinde satılmaktadır. Isi iletkenlik değeri 0,032 ≤ λ ≤ 0,040 W/mK’dir. Asit ve baz kimyasallara sağlam olmasına rağmen, baca gazlari, metan grubu gazlari, benzin, eter, ester ve amin grubu kimyasallara hassasiyeti yüksektir.

 

çatı izolasyonu

Çatı Su Yalıtımı

Binaların çatılarında bulunan ek yerleri ve kiremitler belirli zaman içerisinde deformasyona uğrar. Kar, yağmur, rüzgar gibi hava koşulları nedeniyle oluşan bu deformasyonlarda su sızıntıları ve rutubetin önlenebilmesi için çatı su yalıtımı mutlaka yapılmalıdır. Aynı zamanda çatılarda su izolasyonunun yapılması bina donatılarında bulunan demirin korozyona uğramasını engeller.

Çatı su yalıtımı yapılırken çatının kullanım amacı ve tipi önemlidir. Kiremit altı çatılarda polyurea uygulaması çok uzun süreler suyun çatı altına geçmesini engeller. Böylelikle çatı üzerinde kiremit kayması ya da kırılması durumlarda su yalıtımında büyük koruyuculuk sağlamaktadır.

Çatı Altı Su Yalıtım Malzemeleri

Çatı su yalıtımında kullanılan diğer bir malzeme tip çatı altı örtüdür. Membranlar, Elastomerik Yalıtım Örtüleri, Plastomerik Yalıtım Örtüleri gibi çeşitleri vardır.

Membran Çatı Su İzolasyonu

Termoplastik atactic polipropilen esaslı polimerik bitümle kaplanmış cam tülü taşıyıcı veya polyester keçe taşıyıcılı su yalıtım malzemesidir. Alt yüzü polietilen, üst yüzü polietilen ya da mineral kaplamalı olarak üretilmektedir.

Plastomerik Yalıtım Örtüleri

Ilıman iklim kuşağı için elverişli olan Plastomerik bitümlerde, bitümün dayanıklılığını arttırmak için termoplastik reçineli Polipropilen kullanılmaktadır. APP ile güçlendirilen malzeme, ultraviyole etkilerine karşı dayanımını ve uzun kullanma ömrünü sağlar

Sürme Esaslı Çatı İzolasyonu

Poliüretan esaslı, Akrilik Esaslı, Bitüm Esaslı uygulamalar çatı su yalıtımında kullanılmaktadır. Fırça, mala ya da rulo ile sürülerek uygulanmaktadır. Genellikle su yalıtımı uygulanacak bölgeye 2 ya da 3 kat sürülmektedir. Sürülerek uygulandığı için küçük alanlardaki çatı su izolasyonlarında daha çok kullanılan yöntemdir. Çatlaklar arasında adeta bir köprü görevi yaparak, suyun içeriğe sızmasını engeller. Kolay ve hızlı kullanımı sayesinde gezilemeyen çatıların yalıtımında sıklıkla tercih edilmektedir. Hazırlanan karışım uzman kişilerce uygulanmalıdır. Aksi takdir de beklenmedik sonuçlar doğurması kaçınılmaz olacaktır.