Jel Enjeksiyon
Su yalıtımı için birçok farklı yöntem yıllardır denenmektedir. Fakat günümüzde jel enjeksiyon yöntemi, en etkili ve kalıcı çözüm olarak öne çıkmaktadır. Su yalıtımı için tercih edilen bu yöntem ile ihtiyaç duyulan her yere bu uygulama kolaylıkla yapılabilmektedir.
Jel Enjeksiyon Nedir?
Jel, sağlamlaştırma için kullanılan bir malzemedir. Malzemenin sağlam olması ve su geçirmemesi, su yalıtımı için de kullanılmasını sağlamıştır. Yapıya zarar vermemesi ve kolay uygulanır bir malzeme olması da diğer avantajlarıdır.
Betonun görevini yerine getirmesini sağlayan iç kısmındaki malzemeler, su sızması sonucunda tahrip olarak zayıflayabilmektedir. Bu da görevlerini yerine getirememesine sebep olacağından çok ciddi sonuçlara zemin hazırlar.
Jel Enjeksiyon İle Su Yalıtımı
Jel enjeksiyon su yalıtım için en etkili yöntemlerden birisidir. Özel bir makine ile akışkan haldeki jel, sorunlu alana rahatlıkla ulaşır. Su ile reaksiyona giren jel, su geçirmeme özelliği ile uygulandığı alanda su yalıtımını etkili bir şekilde yapmış olur. Dayanıklı olması sayesinde de kesin ve uzun ömürlü bir çözümdür.
Bina içinde su yalıtımı yapmak için de kullanılabilen bu yöntem sayesinde su ve nem yalıtımı sağlanmaktadır. Bina içerisinde kalan kısımlardaki çatlaklara akışkan haldeki malzeme uygulanır. Bu işlem ile çatlak içinden tüm boşluklar kolayca dolar. Bu sayede suyun sızabileceği tüm alanlar dolmaktadır ve tıkanmaktadır. Ayrıca yapısal bozukluklar da bu işlem ile beraber ortadan kalkar.
Enjeksiyon Su Yalıtımı İşleminde İzlenen Adımlar
Su yalıtımı işlemi için öncelikle su sızıntısının olduğu bölgeler tespit edilmelidir. Bu bölgeler belirlendikten sonra suyun nereden geldiği tespit edilmelidir. Tüm bölgeler işaretlendikten sonra uygulama aşamasına geçilmektedir.
Enjeksiyon işlemi sırasında özel bir makine kullanılarak malzemenin akışkan olması sağlanır. Bu makine ile daha önce işaretlenen bölgelere enjeksiyon işlemi uygulanır ve çatlakların tamamen malzeme ile doldurulması sağlanır. Malzeme burada su ile reaksiyona girerek su geçirmeme özelliği sayesinde de hızlı bir şekilde yalıtım sağlamış olur.
Enjeksiyon işlemi uygulaması sonrasında uzman kişiler son kontrollerini gerçekleştirir. Sonrasında ise kesin çözüm olacak şekilde işlem biter. Bu yöntem ile çatlakların için tamamen jel ile dolmuştur ve tekrar bir su sızıntısı gibi bir durum söz konusu olmaz. Ayrıca bu malzemenin çok dayanıklı olması sayesinde duvar da daha sağlam bir hal alır.