Küf ve Rutubet Önleyici Yalıtım Sistemi
Yaşanan alanların sağlıklı koşullar sağlayabilmesi için küf ve rutubet önleyici yalıtım sistemi yapılması gereklidir. Küf, evlerde nemin artması ile birlikte kendini gösterebilecek bir mantar türüdür. Sporlarla üremektedir ve bu sporlar iç ortamdaki havada yayıldığından sürekli olarak solunmaktadır. Bu durum ise zamanla bazı sağlık sorunlarının oluşması anlamına gelmektedir.
Küf Neden Oluşur?
Küf, nemli yüzeyleri seven ve buralarda sıklıkla görülen bir mantar türüdür. Bu sebeple yüzeylerin nemli kalması, su sızıntıları ve yalıtım eksikliği gibi sebepler küf oluşuma davetiye çıkaran durumlardır.
Küf, özellikle banyo ve mutfakta çoğunlukla görünmektedir. Ayrıca rutubet ile beraber kendini daha hızlı göstermektedir. Çünkü rutubet demek nem demektir ve küf mantarları için en ideal koşullardandır. Hızlıca çoğalmalarından dolayı da çok hızlı bir şekilde alana yayılabilmektedir. Siyah lekeler şeklinde kendini belli eder ve görüntü olarak da ciddi anlamda rahatsız edicidir.
Küf ve Rutubet Oluşmasını Önleme
Küf ve rutubet daha öncede belirttiğimiz gibi nemli ortamdan kaynaklı bir durumdur. Bu sebeple öncelikle nem oluşumuna sebep olan durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu durum için uzman bir destek alınarak küf ve rutubete sebep olan sorun saptanabilir.
Küf ve rutubet oluşması, su sızıntısından kaynaklı ise öncelikle bu sorun giderilmelidir. Sızıntının olduğu yer belirlenerek epoksi enjeksiyon gibi yöntemlerle durumun önüne geçmek gerekir!
Nemli olan yerler için havalandırma seçenekleri de etkilidir. Örneğin; mutfak ve banyo gibi alanlar için aspiratör veya kurutucu gibi cihazlar alınarak ortamın hava almasına yardımcı olmak gerekir. Ayrıca evin günde 2-3 kez havalandırılması da küf oluşumunu engelleyecek bir seçenektir.
Küf ve rutubet oluşumu yalıtım eksikliğinden kaynaklı ise bu eksiklik ortadan kaldırılmalıdır. Aksi durumda kalıcı bir çözüme ulaşılması mümkün olmayacaktır.