Negatif Su İzolasyonu
Negatif su izolasyonu, yalıtımda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Yalıtım işlemi için çoğunlukla bina içinden uygulanması tercih edilmektedir. Binaların içinden yapılan su yalıtım uygulamasıdır. Özellikle perde beton ve zeminden gelen su sızmalarında kesin çözüm sağlamaktadır.
Negatif su izolasyonu, bina içinden yapılan su yalıtım işlemine verilen isimdir. Bazı durumlarda bina dışından yalıtım yapılması mümkün olmamaktadır. Bu tarz durumlarda negatif su izolasyonu yapılarak su sızıntısı ve su baskınına karşı önlem alınmaktadır.
Negatif su izolasyonu, daha çok bodrum katlar için uygulanmaktadır. Toprak altına inen sular ise bodrum katlar için ciddi bir tehdittir. Negatif su izolasyonu, dış cepheye ulaşılamadığı veya toprak altında olması gibi durumlarda öne çıkmaktadır.
Negatif Su İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Uzman kişiler, negatif su izolasyonu işleminin ilk adımında alanı uygun hale getirmektedir. Bu adımda iç duvarlar sadece ham beton kalacak şekilde temizlenmektedir. Ancak bu şekilde izolasyon işleminden verim alınmaktadır.
İç duvarların hazır hale getirilmesi işlemi sonrasında negatif su izolasyonu işlemine başlanmaktadır. Bu aşamada farklı katmanlar bulunmaktadır. Her katmanın görevi farklıdır ve bir bütün olarak düşünüldüğünde en verimli halde sonuç vermektedir. Bazı katmanlar tamir amaçlı olurken bazı katmanlar malzemenin doğru şekilde tutunabilmesi, bazısı ise su ve ısı yalıtımına yönelik olmaktadır.
İzolasyon işlemi yapıldıktan sonra en üst katman için boya uygulaması yapılabilmektedir. Bu adımda müşterinin kişisel tercihine göre uygulama yapılabilmektedir. Seçtiğiniz renkli boya ile uygulama yapan personelimiz izolasyon işlemi başarılı bir şekilde gizlemiş olur . Böylece herhangi bir görsel bozukluk oluşmamaktadır.
Negatif Su İzolasyonunun Faydaları
Su izolasyon işlemi, binalar için can alıcı bir işlemdir. Su sızıntıları ve baskınları duvarlara ciddi zararlar verebilmektedir ve bu da zamanla duvar içindeki demir gibi malzemelerin yıpranmasına ve işlevini yitirmesine sebep olur.
Negatif su izolasyon işlemi, özellikle dış izolasyonun yapılamadığı yerlerde hayat kurtarıcıdır. Bodrum katlar gibi toprak altında kalan yerlerde dış izolasyon yapılması pek mümkün olmamaktadır ve yapılsa bile tam olarak bir koruma olmaz. Bu sebeple negatif su izolasyon ile bu açık rahatlıkla giderilerek yağmur sonrası toprak altına inen suyun sızması ve baskına sebep vermesi gibi durumlar engellenmektedir.
Negatif su izolasyon işlemi, bina içinde çeşitli yerlere rahatlıkla uygulanarak bina içi su sızıntısı ve baskını da önlenebilmektedir. İzolasyon işlemi, aktif bir sızıntı veya baskın varken de uygulanabildiğinden dolayı olası bir zarar durumu minimum seviyeye indirilmektedir.
Negatif Su İzolasyonun Özellikleri
Negatif su izolasyon işlemi, dış cepheden yapılan izolasyon işlemi ile hemen hemen ortak avantajlara sahiptir. Fakat negatif izolasyon işlemi, bazı özel durumlarda daha öne çıkabilmektedir. Birkaç avantajına ve özelliğine değinecek olursak;
- Dış cephe izolasyonunda sorun olması durumunda izolasyon işlemi, sonradan hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir.
- Bu yöntem, bina içine uygulama yapıldığından kat duvarları ve asansör gibi yerlere de uygulanabilmektedir.
- Su baskını ve sızıntısı varsa bile uygulaması yapılabilir, hatta akan suya bile! Bu sayede daha fazla zarar oluşması önlenmektedir.
- İnşaat zamanında yapılması zorunlu değildir, istenildiği veya ihtiyaç duyulduğu her an uygulanabilmektedir.
- İçeriden uygulanan bir izolasyon olmasına rağmen hem dışarıdan hem içeriden gelen su baskınlarına karşı koruma sağlar.
- Kullanılan malzemeler dayanıklı ve sağlamdır. Bu sebeple uzun süre boyunca sorunsuz ve güvenli bir şekilde izolasyon sağlanmaktadır.
- İzolasyon sonrası herhangi bir görüntü bozulması oluşmaz. İzolasyon iç duvara uygulanmasına rağmen üstüne gelecek yeni katmanlar ile istenilen görüntü yine sağlanmaktadır.
Negatif Su İzolasyonu Fiyatları
Negatif su izolasyon fiyatı, uygulama alanına ve ihtiyaca göre farklılık göstermektedir. Öncelikle profesyonel bir ekip tarafından gerekli keşifler yapılarak yapılması gereken işlemler ve malzeme miktarı belirlenmektedir. Uygulama yapılacak alanın büyüklüğü fiyata doğrudan etki edecek en önemli unsurdur.
Negatif su izolasyon işlemi içten yapılan bir işlem olmasından dolayı kazma işlemi gibi ekstra işlemlere ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sayede sadece malzeme ve işçilik ücretleri sonucunda maliyet ortaya çıkar. Ayrıca malzemelerin dayanıklı olması sayesinde çok uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır ve kesin çözüm sağlanmaktadır. Bu da sonrasında ekstra bir uygulama ve ücret gerektirmez.